Com puc saber si necessito una fèrula de descàrrega? El nostre cos (per sort) ens parla a través dels símptomes. Ho primer que farem doncs és escoltar-lo?, per després decidir com podem millorar el seu benestar i la seva salut en general.
Abans de parlar-te de com saber si necessites una fèrula de descàrrega, et faré una petita introducció per parlar-te d’unes fases amb les quals m’agradaria que et familiaritzessis: es tracte de la roda de la teva salut bucodental.
En poques pinzellades, per no entrar-hi en detall ara (ho faré en pròxims posts), les 4 fases de la roda de la salut bucodental són: preventiva, higiènica, conservadora i rehabilitadora.
La recomanació d’una fèrula de descàrrega es troba dins la fase preventiva, que és on sentem les bases d’un tractament personalitzat. Una fase que, si s’entén i s’atèn bé, ajuda a evitar o disminuir possibles malestars futurs.
Ara sí?:
Símptomes que poden indicar la necessitat d’una fèrula de descàrrega
Amb l’estrès (que en la nostra societat desgraciadament va en augment), a la clínica vénen cada cop més pacients amb desgastos dentals severs degut a que estrenyen o fan cruixir les dents.
Quines són les senyals de que estem estrenyent (inconscientment) les dents?
- sensibilitat dental
- fractures dentals o trencament de trossets de dents
- sobrecàrrega muscular, migranyes i mal d’oïda
- sorolls a l’obrir i tancar la boca
- dolors cervicals
- percepció que obrim menys recorregut la boca (és a dir, que no la podem obrir tant com abans)
- retracció de genives
- caiguda d’empastaments
Aquests símptomes es poden prevenir i/o millorar utilitzant un aparell de resina dura que es col·loca a les dents com una funda: és la fèrula de descàrrega.
La forma i hàbit d’ús de la fèrula te’ls expliquem a la clínica. Depenen del motiu pel qual es necessiti i de l’objectiu que es vol assolir.
Quan pots necessitar una fèrula de descàrrega?
T’ho explicaré amb un exemple:
Una pacient nostra ens va comentar que tenia mal de caps bastant forts i que, a l’aixecar-se pel matí, notava la musculatura de la mandíbula carregada (amb un massatge a la galta li millorava).
Després de comentar el tema plegades i d’estudiar-ho en detall, li vam encarregar una fèrula de descàrrega a mida.
Sempre recomanem que, en aquestes casos, la fèrula s’acompanyi:
- d’un seguiment per fisioterapeuta o osteòpata que entengui d’ATM (articulació que permet el moviment de la mandíbula)
- d’exercicis (com aquests que vaig compartir en un altre post)
- i d’unes recomanacions de dieta i hàbits.
Reajustament de la fèrula de descàrrega (i altres factors a tenir en compte)
En aquesta foto, em pots veure reajustant una fèrula de descàrrega. L’objectiu és que tingui tots els contactes que ha de tenir en el tancament per defecte i en les desviacions pertinents.
Altres factors molt importants a tenir en compte:
– És molt important ajustar bé la fèrula de descàrrega. Un mal ajustament també pot provocar patologia.
– Amb el seu ús, la fèrula es va desajustant. Depenent del pacient, s’ha de revisar i ajustar cada 6 o 9 mesos, cada any o quan convingui. Cal portar-la sempre que anem al dentista per si cal reajustar-la.
– Una fèrula de descàrrega pot ser molt beneficiosa per a la nostra salut bucodental (i general) sempre que el seu ús estigui indicat correctament per l’especialista. Amb això vull dir que, posar una fèrula de descàrrega a un/a pacient que no la necessita podria provocar tots els símptomes que intentem evitar posant-la.
I, per acabar, recordar-te que l’estrès és un factor de risc molt alt en casos de desgast dental. Et recomano doncs…
- calmar la ment sempre que puguis (encara que hi dediquis 10 minuts al dia)
- fer activitats relaxades abans d’anar a dormir
- i cuidar la teva alimentació.
Qualsevol consulta que tinguis, estem a la teva disposició. Ens pots trucar o enviar-nos un Whatsapp al 93 349 88 68 o enviar-nos un mail directament aquí.